OM AFFÄRSJURIDIK

JURIDISKA RÅD FÖR FÖRETAGARE

Från drömhus till mardröm

Vem kan inte föreställa sig lyckan över det nya huset? Ett fantastiskt läge, en stor altan och inte minst en spa-avdelning i källaren. På gården står det nya garaget med plats för två bilar.

Att hitta det hem man alltid drömt om. Ett hem som hela familjen tycker om och bara längtar efter att få tillbringa tid tillsammans i. Inget av det är konstig. Det är precis vad varje villaägare förhoppningsvis känner. En känsla som ska vara länge, om man inte flyttat in i ett renoveringsobjekt förstås. Men så plötsligt står man där och njuter av en varm dusch. Men är det en missfärgning på golvet man ser? Oron kryper på. Förhoppningsvis var det bara just det, en skugga eller en tillfällig fläck. Men har man otur kan det vara något som man inom juridiken kallar för “dolt fel” i huset.

Vad händer när huset har fel man inte visste om?

Vid husköp ställs en hel del krav på den nya ägaren. Man bör gå igenom huset noga för att försäkra sig om att allt är som överenskommet. Att det inte finns några dolda fel. Innan man avslutar affären är det därför viktigt att ta in en professionell besiktningsman. Anledningen är för det första att man inte vill köpa ett hus med problem. Men även för att fel som inte syns med blotta ögat ska kunna hittas innan man slår till. Det kan exempelvis handla om vattenskador som kanske till och med har blivit till mögel. Det kan handla om el och mycket annat. Har man besiktningspapper från en godkänd besiktningsman och något skulle dyka upp så har man en chans att få ärendet klassat som “dolt fel” vid en anmälan.

Vart vänder man sig?

När det dyker upp dolda fel i huset är det dags att kontakta en advokatfirma. Advokaterna kan det juridiska och kan hjälpa till med den ekonomiska biten. Men det är viktigt att allt detta sker inom det första året. Skulle det visa sig att säljaren har lurat köparen, och felet dyker upp efter en längre tid än ett år. Då är det möjligt att få köpet hävt trots att tidsfristen gått ut. Anmälan kan även leda till prisavdrag, skadestånd och om det är ett stort fel kan ibland husköpet gå tillbaka till den förra ägaren igen. Därför är det bra att vid minsta misstanke om att allt inte står rätt till kontrollera saken. Det kan förhindra problem längre fram. Läs mer om dolda fel på denna hemsida: https://www.doldafelhus.se/

23 Oct 2020