OM AFFÄRSJURIDIK

JURIDISKA RÅD FÖR FÖRETAGARE

Har du råkat ut för en våldtäkt?

Våldtäkt är ett brott och det finns en lag som ska skydda dig från detta. Trots det efterlevs den inte alltid. Har du blivit utsatt kan du få juridisk hjälp.

Att utsättas för våldtäkt kan i de flesta fall upplevas som ett trauma. Det kan vara ett större eller mindre trauma, beroende på hur det gått till och vilken ålder du befann dig i när händelsen ägde rum. Oavsett är det ett övergrepp och den som utfört dådet kan ställas inför rätta.

Att anklaga någon för ett övergrepp kan vara förenat med skuld och rädsla. Du har därför rätt till att få juridisk hjälp och förmodligen även psykologhjälp. För en del människor tar det flera år inna de orkar med att komma fram med sanningen, och för andra är situationen så uppenbar att de anmäler direkt.

Våldtäkt kan ske var som helst

Det du först tänker på är kanske att någon blir påhoppad i ett område där det inte finns så mycket människor, eller att det sker på en fest där alkohol varit en utlösande faktor. Tyvärr händer det alltför ofta bakom lyckta dörrar. Det är då skuld och skam kommer med i bilden.

I hemmet, som ska vara en trygg miljö, sker en hel del otäcka övergrepp. Det är en av alla anledningarna till att en våldtäkt ofta inte blir anmäld. Arbetar du i skolan eller med någon form av social verksamhet, är det din plikt att göra en orosanmälan om du misstänker att ett barn far illa. Ta juridisk hjälp via denna hemsida: våldtäkt.com

15 Aug 2022