OM AFFÄRSJURIDIK

JURIDISKA RÅD FÖR FÖRETAGARE

Hur ordnar man ett arbetstillstånd?

Som arbetsgivare ska man först utlysa den lediga tjänsten. Efter det kan man börja proceduren med att ansöka om arbetstillstånd, om den tilltänkta nyrekryteringen kommer från utlandet.

Karin sökte efter en ny yogalärare till sin yogastudio. På en semesterresa mötte hon en portugisisk tjej som skulle passa perfekt. Maria, som hon hette, tackade ja till erbjudandet och nu var det dags för Karin att se om hon kunde ordna arbetstillstånd.

Då hon inte var så bevandrad i juridik, tog hon kontakt med en advokat för att få hjälp. Firman var godkänd av Migrationsverket, något som tydligen skulle vara till fördel och kunde förkorta processen.

Arbetstillstånd och ny yogalärare

Karin var tacksam över advokatbyrån som tog hand om all pappersexercis, eftersom det var en del papper som behövdes. Genom advokaten fick hon veta att det fanns olika regler beroende på vilken typ av arbete som personen skulle utföra. Här är det viktigt att allt blir helt rätt från början.

Genom advokatbyråns hjälp gick processen snabbt, och redan efter 10 dagar var tillståndet klart, och Maria kunde förbereda sin resa till Sverige.

När tillståndet var klart informerade advokaten Karin om hur hon ska göra vid en eventuell förlängning. När Maria arbetat för Karin i 48 månader kan hon ansöka om permanent arbetstillstånd.

Maria kommer till Sverige, och Karin blir inte besviken. Maria blir en omtyckt yogalärare. Senare träffar hon en man och beslutar sig för att stanna, och Karin kan inte bli gladare. Nu kan hon äntligen fråga Maria om hon vill bli delägare i studion.

5 Dec 2021