OM AFFÄRSJURIDIK

JURIDISKA RÅD FÖR FÖRETAGARE

Tvångsanslutning till kommunalt vatten och avlopp

Har du egen brun och avloppssystem? Kanske har grannarna börjat tala om att alla ska kopplas upp på kommunens system? Är det dyrt och måste du verkligen ansluta dig? Många frågor kan uppstå.

Fördelen med eget vatten och avlopp är att det i regel är betydligt billigare än det kommunala alternativet. Du betalar inte för vattnet du förbrukar och kostnaderna för att tömma exempelvis en trekammarbrunn är ofta inte speciellt dyra. Kanske är du nöjd och avloppssystemet kommer hålla många år till.

Då börjar kommunen och dina grannar kräva att du kopplar upp dig på kommunens vatten och avlopp. Du får ett prisförslag och det hisnar lite. För det är inte ovanligt att det går på från 150 000 kr upp till 200 000 kr i Stockholmstrakten.

Kan du bli tvångsansluten?

Som systemet fungerar kan det variera lite mellan kommuner, men svaret är ofta ja. Du kan hamna på en tvångsanslutning till kommunalt vatten. Känslan kan vara lite som ett kidnappningsdrama. Kommunen dömer ut ditt system och du krävs på att betala kostnaderna ur egen ficka.

För många kan kostnaden vara avgörande om det går att bo kvar. Ska du låna pengar så är det upp till banken att bedöma din kreditvärdighet. Har du då större lån kan det bli svårt att låna. Däremot kan en jurist som är specialiserad på fastighetsjuridik hjälpa dig att hitta lösningar. Det kan finnas möjlighet att du kan dela upp betalningen till kommunen över tid. Så om du har frågor, kontakta en jurist.

24 Apr 2021