OM AFFÄRSJURIDIK

JURIDISKA RÅD FÖR FÖRETAGARE

Våldtäkt i Göteborg – snabb hjälp för den utsatte

Har man själv, eller någon man känner, varit utsatt för våldtäkt i Göteborg är det bra att ta hjälp för att hantera både det psykologiska och rättegångsprocess.

Ingen människa ska någonsin behöva utsättas för sexuella trakasserier eller våldtäkt. Ändå händer det tyvärr alldeles för ofta. Efter en traumatisk händelse behöver man hjälp att hantera känslor och ångest. Att ha en god vän som står på sin sida är viktigt, men inte allt. Man behöver oftast ta professionell hjälp för att kunna gå vidare.

Det finns organisationer som odelat ställer sig på den utsattes sida. Som aldrig ifrågasätter ens historia eller skuldbelägger offret. En sådan organisation kan vara det som behövs för att kunna genomföra ett åtal mot förövaren och därefter lämna händelsen bakom en.

Våldtäkt – offrets berättelse

En våldtäkt är ett trauma och trauman behandlas bäst om man får rätt hjälp när det händer. Det finns organisationer som just arbetar med ett enda fokus - på brottsoffret. Med rätt personer på sin sida behöver man inte heller prata, eller prata om man vill. Man ska helt enkelt själv kunna styra vilken hjälp man vill ha och man ska inte behöva få sin berättelse om händelsen ifrågasatt.

Har man blivit utsatt för en våldtäkt i Göteborg är det viktigt att ta hjälp snabbt. Väntar man för länge kan det vara svårare att bearbeta det som har hänt. Snabb hjälp innebär också att man inte behöver tänka på själva brottsåtalet. Det kan vara jobbigt nog att hantera själva händelsen och bättre att låta professionella guida en igenom åtalsprocessen.

27 Jul 2022